Táto tretia najdrahšia korenina sveta bolo po niekoľko storočí využívaná aj ako platidlo. Vďaka svojej typickej vôni ho Gréci a Rimania používali ako parfum a dokonca bol považovaný aj za afrodiziakum. Starí Egypťania ho zase žuli a Indovia ním bojovali proti nadváhe. U nás sa kardamom využíva hlavne v zime pri pečení a varenom vínku. No jeho využitie je omnoho všestrannejšie a zdraviu prospešnejšie.
Kardamom pôsobí priaznivo na trávanie, má ukľudňujúci účinok na nervovú sústavu a osviežuje dych. Má tiež močopudný účinok, prečisťuje obličky, pečeň, srdce a znižuje prekyslenie organizmu. Kardamom priaznivo pôsobí proti páleniu záhy a práve tento probém ma trápil počas chemo najviac. A aj vďaka tomu som objavila silu a účinok tejto koreniny.
Kardamon dá vášmu jedlu tiež vynikajúcu arómu, pridáva sa aj do čaju a kávy.