Pre jej výraznú vôňu a chuť pripomínajucu vajíčka je čierna soľ oceňovaná hlavne vegánmi. No o jej využití a účinkoch by sme mali vedieť aj my, nevegáni.
Na rozdiel od obyčajnej soli obsahuje čierna soľ vyšší podiel minerálnych látok, vápnik, horčik, ale aj železo. A keďže má nízky obsah sodíka je vhodná pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
Podľa ajurvédskej medicíny čierna soľ pozitívne ovplyvňuje črenú mikroflóru, zlepšuje trávenie, podporuje funkciu pakreasu, napomáha pri nafukovaní a je prospešná aj pri pálení záhy a tiež pomáha zlepšiť zrak. Čierna soľ je vhodná nie len na vnútorné, ale aj vonkajšie použitie. Je skvelým pomocníkom aj pri znižovaní pocitu stresu, kedy je vhodné dopriať si kúpeľ v ktorom je rozpustených maximálne 450g tejto soli. Pri nachladnutí je možné ju využiť pri nosovej sprche, prípadne pripraviť inhalačný roztok. A ako využívame čiernu soľ u nás doma s Trapkom? Pripravujeme si vegánsku praženicu z tofu. A ak by mal niekto chuť ju vyskúšať, pripájam recept :
1 stredná cibuľa, 1 biele tofu, kurkuma prášok, lahôdkové droždie, čierna soľ, olej. Na oleji si opražíme nakrájanú cibuľku na kocky, pridáme vidličkou popučené tofu, posypeme kurkumou a sprudka opečieme. Podlieme troškou vody, pridáme ladôdkové droždie, čiernu soľ. A už len na chlebík, alebo na tanier a môžme papať.